troubadour / zanger-gitarist
Jan van Til

Wat is dat eigenlijk een troubadour? vraag je je misschien af....
Als troubadour kom ik op vele plekken door het hele land. Dat is een van de charmes van het vak.
Ik ontmoet veel groepen mensen, steeds weer in nieuwe omgevingen. Dat kan een concertzaal zijn, maar ook speel ik in kastelen, trouwzalen, grote en kleinere schepen, pleinen, restaurants, theatertjes, café`s, huiskamers, tuinen enz.

 


Het is altijd een uitdaging om van elke gelegenheid weer een onvergetelijke gebeurtenis te maken door sfeer te brengen en door de juiste muziek te spelen. Door mijn jarenlange ervaring kan ik goed inspelen op de behoefte van het moment.

Soms moet moet het stijlvol en met gevoel, een andere keer wil men gewoon gezellig mee kunnen zingen.


Bij feesten sta ik vaak, al of niet met mijn collega, bij de ingang van het gebouw om de gasten met een welluidend lied te ontvangen. Het rondlopen met muziek -vaak het eerste uurtje van een optreden- verhoogt al gauw de feestvreugde. Bij langere optredens (mogelijk tot een x aantal uur) neem ik de geluidinstallatie mee en speel dan een groot gedeelte achter de microfoon (zonder te gaan overstemmen).

Het gaat om `muziek op maat`. Het is belangrijk te spelen wat bij een bepaalde gelegenheid toepasselijk is. Dat varieert van klein en intiem tot uitbundig en swingind- met alles wat daar tussen zich bevindt.

Elders op deze site -op de repertoirepagina en bij de geluidfragmenten- kunt u een indruk krijgen van wat ik, als solo-artiest of in een duo, dan zoal laat horen: Frans-, Nederlands- en Engelstalig, Braziliaanse bossa nova`s, flamenco en klassieke gitaar. Van Van Til & band zijn twee cd`s verschenen: Diep in de nacht (2003) en Turquoise (2006). In 2011 is mijn solo-cd te verlangen gereleased.


Wie haalt u met troubadour Jan van Til in huis? Hieronder wat gegevens uit mijn biografie.


1995- finalist van het Concours de la Chanson (Kleine Komedie)
1996- verantwoordelijk voor de muzikale leiding van De Man van La Mancha (bij Real Life Productions)
1997- verschijning van de eerste CD: De toren van je slaap
1999- koordirectie in uitvoering van rock-opera Tommy (bij PNC)
2001- koordirectie in uitvoering van musical Grease (bij PNC)
2002- reservefinalist van het Concours de la Chanson (Kleine Komedie)
2003- finalist van het Concours de la Chanson (Kleine Komedie)
2003- verschijning van de tweede CD: Diep in de nacht (zie elders op deze site)
2003- concert van `van Til & band` m.m.v. Jeroen Zijlstra in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam
2003- finalist op het internatinele chansonfestival in het Nationaal Theater van Split, Kroatië
2003- diverse optredens `van Til & band` -o.a. in Sonnevanck te Wijk aan Zee- met als voorlopig hoogtepunt een life radio-optreden voor Tros Muziekcafe.

2004-Jan wederom in de finale van het concours de la chanson in de Kleine Komedie. Optredens van Van Til & band op diverse plekken, zoals `het Bonte Paard`te Laren en `Blauw Hooft` te Amsterdam.

2005- veel reguliere optredens, vooral met het duo Klooster & Van Til. Enkele hoogtepunten waren: verschillende optredens tijdens Sail 2005 en diverse concerten (o.m. op het Schepenfeest op Ijburg, in theater de Cameleon in Amsterdam en op diverse afdelingen van de Alliance Française). Veel tijd en energie gestoken in de nieuwe cd van Van Til & band, Turqouise.

2006- de cd Turquoise wordt gepresenteerd in theater Bellevue te Amsterdam.

2010- ook in dit jaar heeft duo Klooster & Van Til weer meerdere keren van zich laten horen op Sail 2010.

2011- release van de solo-cd Te verlangen. Op de cd spelen mee drummer Mark Eshuis, celliste Saartje Van Camp en zangeres Mara Sophie.

2013- hoogtepunt van dit jaar was de tournee naar Bolsano (Italië), Imst en Innsbruck (Oostenrijk) die duo Frenzy (samen met mijn collega Frits Heimans op de sax) heeft gemaakt. Met mooie optredens op prachtige plekken zoals het kasteel Bellermonte, de jazzclub in Imst en een expositieruimte in centrum Innsbruck.

De afgelopen jaren stonden verder in het teken van vele optredens op allerlei plekken in Nederland en daarbuiten. Om er maar een paar bijzondere te noemen: theater Branoul te Den Haag, theater De Rode Bioscoop te Amsterdam, chateau Chatigny in de Ardennen, het Grand Hotel te Amsterdam...maar natuurlijk ook al die gezellige plekken bij mensen thuis, in de tuin of de huiskamer, of op mooie feestlokaties.

Naast de muziek heb ik ervaring met theater en film, o.a. bij Real Life in dinertheater en voor Two Sons Productions (hoofdrol in de film Daad).
Voor het volgend seizoen is er een theater- en liedjesprogramma in voorbereiding. Ik hoop dat u op deze pagina een redelijke indruk heeft gekregen. U kunt natuurlijk altijd vragen om meer info.

terug naar top